Jezus and The Gospelfuckers – live vpro radio 1980

De Haarlemse band Jezus & The Gospelfuckers ontstond in Haarlem in 1977 na het horen van platen van The Sex Pistols en ze verhuisden het volgende jaar naar “de Krakers Hemel” , Amsterdam.
Zij speelden hun eerste optredens in kraakpanden, samen met bands als The VD Patients, The Bugs en grote helden Ivy Green (de enige Nederlandse punkband met een LP uit op dat moment) en gingen wonen in kraakpand “Huize Chaos” (Jezus was 15 jaar oud en zijn broertje Embryo, 12).
In 1981 kraakten ze een groot pand met in de kelder een grote kluis waar ze ongestoord (de buren ook)  in konden repeteren, wanneer ze maar wilden en begonnen te “groeien” als band.
Ze speelden op grotere concerten met internationale bands (The Exploited, The UK Subs) en hun optredens veranderden meestal in bloederige puinhopen, meestal met een finale van knokpartijen met de binnenstormende politie.
Toen hun gewelddadige reputatie hun voorbij streefde en ze geweigerd werden in kraakpanden en jeugdhonken probeerden ze op te treden onder andere namen (bijvoorbeeld Feest) maar dat hielp niet. Twee jaar lang konden ze het schudden en nergens optreden.
Tijdens deze “sabbatical” raakten ze steeds meer gefrusteerd over “het politieke sientje” in Nederland. Bands zoals The Ex en De Rondos kleedden zich en klonken als Crass en het was heel heel ontof om een feestbandje te zijn.
Gelukkig was daar opeens de band Discharge die hen inspireerden weer te gaan spelen. Sneller en harder, natuurlijk. Ze maakten een demo cassette die een beetje verkocht en ze konden opeens spelen op een festival in Arnhem, met de amerikaanse band MDC ( Millions Of Dead Cops) , uit San Franisco (ook van grote invloed op de band).

Tijdens hun optreden aldaar stonden Jezus en de bassist op het podium te overleggen welk publiekslid ze in elkaar zouden gaan slaan.
In 1983 raakten ze hun repetitieruimte kwijt, sommige bandleden waren gewoon doof geworden van het harde spelen, sommige werden verliefd, sommige dronken zich helemaal het rambam …en Jezus ging spelen bij Agent Orange en deed het allemaal nog eens dunnetjes over.

Hier hoor je ze spelen,live op de VPRO radio, in 1980.

Downloadlink hier

Het voornoemde concert op het festival in Arnhem kun je hier downloaden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s