SPLEEN 1982 – 1984 DEEL 1 (4 Maart 1984)

RICHARD ZEILSTRA EN IGNIT VAN KASTEREN

De eerste van een lange serie posts op deze blog.

Tussen de jaren 1982 en 1984 werd elke zondagmiddag, door VPRO radio op de radiozender Hilversum 3, het programma Spleen uitgezonden.

Er was in het programma veel aandacht voor experimentele muziek (waaronder New Wave, Rock, electronische muziek, minimal music, free jazz en vele andere genres)

De presentatie was in handen van Ignit van Kasteren (zelf ook muzikaal actief in het duo Van Kaye + Ignit en bij het platenlabel Ding Dong).
Soms was de presentatie, bij afwezigheid van Ignit,  in handen van  Marjoke Roorda.

De muzikale samenstelling kwam, voor het leeuwendeel, op het conto van Richard Zeilstra/Zijlstra (Genetic Factor), Marjoke Roorda en Sjeng Stokking.

De uitzendingen vonden plaats in de VPRO studio in Hilversum en soms werd er, live, uitgezonden op locatie.

Er werden veel, door de VPRO opgenomen, concertregistraties uitgezonden alsook live optredens, in de studio of op locatie.

Vele van de te komen uitzendingen zijn door mij en Wiebe Schraa, destijds, opgenomen en, in sommige gevallen, gereconstrueerd.

Het heeft ons maanden werk gekost van over en weer opnames naar elkaar toesturen en er achter komen wie wat speelt.
Er zal materiaal tussen zitten dat nog, regulier, verkrijgbaar is maar er zitten ook opnames tussen die alleen op vinyl of cassette, zijn uitgebracht.

Mochten er lezers van dit blog zijn die ook opnames bezitten, stuur deze dan naar ons toe, Wij digitaliseren ze en plaatsen ze op de blog.

DAAR GAAT IE !!

DOWNLOAD de uitzending

KQeFC4J2D32gSX4N91rQ3JaL

22 gedachtes over “SPLEEN 1982 – 1984 DEEL 1 (4 Maart 1984)

   1. Fijn dat je er wat aan hebt, en bedankt voor de tip. Maar van mij mag iedereen dit downloaden hoor. Ik ga die dingen er wel weer afhalen zodra jij aangeeft dat je er klaar mee bent, bij jou staat alles tenslotte mooi op één plek zonder dubbelingen. Ik laat nog wel weten wanneer ik klaar ben met uitzoeken en uploaden, maar dat kan nog wel even duren 🙂

 1. Goed bezighier! Ik kan me herinneren dat er een eindtune was van de The Residents, dat eindigde met:Okay, Okay. Weet iemand welk nummer dat was. Bij voorbaat veel dank!

   1. Dank je voor de snelle reactie! Ga meteen op Spotify luisteren. Van Spleen kan ik me nog herinneren dat ik daar een lange versie van Dead Eyes Opened van Severed Heads hoirde en die ik nog vaak op mijn walkman luisterdee. Nogmaals dank! Mooie tijden waren het

 2. Korenmarkt Arnhem klopt. Daar was ik zelf aanwezig als geluidsman van Cat & Dogs (alias van New Holland) die daar optraden. Ben , jammer genoeg de opnames kwijt. Heeft iemand van jullie die ?
  Almere Haven was ook een lokatie, op het plein buiten waar Blue Murder toen optrad. Euromast Rotterdam, Parkhof, , waar nog meer ? Oerwoud op de Haarlemmerdijk inderdaad.

   1. Fantastisch werk! Veel dank. Zou zo graag de begin tune van Spleen in een bestand hebben, maar kan deze niet vinden. Bij jullie in het bestand?

  1. Ik zag in een ooghoek bij het snel doorbladeren van de gele playlists dat Spleen ook vanaf de Korenmarkt in Arnhem is uitgezonden. Wellicht waren er meer alternatieve locaties, als luisteraar is mij dat destijds niet in het bijzonder beklijft.

 3. Vanaf de eerste tot en met de laatste, ik heb ze allemaal live beluisterd. Ik heb me ook ingeschreven voor de Spleen nieuwsbrief en heb die allemaal nog, gebundeld in twee boekwerken. Het derde boekwerk bestaat uit de kleine gele kaartjes die later als playlist dienden. Ook had Spleen tweemaal een cassettehoesje , waarbij jezelf de uitzending moest opnemen. Beide heb ik ook nog in mijn collectie. Een hele tijd geleden gaf Ignit bij mij aan ook interesse in sommige informatie uit de nieuwsbrieven te hebben, maar is er nog niet aan toegekomen aan te geven welke. Spleen blijft een magische herinnering, leuk dat er wat digitaal komt 🙂

  1. Ik ben zeeeeer geïnteresseerd in wat je hebt aan kaartjes en opnames. Ik heb een aantal gele en blauwe kaarten nog en kan aan de hand daarvan uitvinden en reconstrueren wat er uitgezonden is. Is er een mogelijkheid tot kopiëren/scannen ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s