SPLEEN 1982 – 1984 DEEL 2 (18 Maart 1984)

RICHARD ZEILSTRA EN IGNIT VAN KASTEREN

De tweede van een lange serie posts op deze blog.

Tussen de jaren 1982 en 1984 werd elke zondagmiddag, door VPRO radio op de radiozender Hilversum 3, het programma Spleen uitgezonden.

Er was in het programma veel aandacht voor experimentele muziek (waaronder New Wave, Rock, electronische muziek, minimal music, free jazz en vele andere genres)

De presentatie was in handen van Ignit van Kasteren (zelf ook muzikaal actief in het duo Van Kaye + Ignit en bij het platenlabel Ding Dong).
Soms was de presentatie, bij afwezigheid van Ignit,  in handen van  Marjoke Roorda.

De muzikale samenstelling kwam, voor het leeuwendeel, op het conto van Richard Zeilstra/Zijlstra (Genetic Factor), Marjoke Roorda en Sjeng Stokking.

De uitzendingen vonden plaats in de VPRO studio in Hilversum en soms werd er, live, uitgezonden op locatie.

Er werden veel, door de VPRO opgenomen, concertregistraties uitgezonden alsook live optredens, in de studio of op locatie.

Vele van de te komen uitzendingen zijn door mij en Wiebe Schraa, destijds, opgenomen en, in sommige gevallen, gereconstrueerd.

Het heeft ons maanden werk gekost van over en weer opnames naar elkaar toesturen en er achter komen wie wat speelt.
Er zal materiaal tussen zitten dat nog, regulier, verkrijgbaar is maar er zitten ook opnames tussen die alleen op vinyl of cassette, zijn uitgebracht.

Mochten er lezers van dit blog zijn die ook opnames bezitten, stuur deze dan naar ons toe, Wij digitaliseren ze en plaatsen ze op de blog.

Van deze uitzending heb ik niet kunnen achterhalen welke nummers tracks 15 en 16 zijn. Wie kan mij helpen ?

Het miniconcert van Holger Hiller bestond maar uit drie nummers.

Een uitgebreide opname van dit concert kan worden gevonden op deze LINK

DOWNLOAD de uitzending.

HYWQe05h4DST9KCa7DWYCKAR

4 gedachtes over “SPLEEN 1982 – 1984 DEEL 2 (18 Maart 1984)

  1. Ik had het eerder over mijn boeken. Twee op A4 formaat die alle nieuwsbrieven van de allereerste Spleen uitzending op 3 oktober 1982 tot en met Spleen 65 op 25 december 1983 bevatten (kosten toen 13 gulden per 13 stuks). Toen was er even niets en vanaf 26 februari 1984 kwamen (een verzoek werd gehonoreerd, want veel luisteraars, waaronder ondergetekende, hadden gevraagd naar de speellijsten) de gele playlist kaartjes, die vanaf 5 augustus 1984 blauw werden. Het laatste kaartje was niet als ansichtkaart gedrukt, maar dubbelzijdig en bevatte de laatste uitzendingen van 23 en 30 september 1984. Alles netjes gebundeld, wat scannen lastig maakt 😉

    Dan zijn er ook twee cassettes. De eerste is getiteld “Spleen 1983″ en de tweede : Spleen! Parels Duiken”. Het hoesje van de tweede werd aangeleverd in de Spleen nieuwsbrief van 2 januari 1983 en die van de eerste in de laatste Spleen nieuwsbrief en betrof de uitzending van 1 januari 1984 (van beide heb ik t.b.v . de cassettes, en om niet de nieuwsbrief te beschadigen, kopietjes gemaakt). In die nieuwsbrieven staat vermeld waarom en welke uitzending op de cassette hoort te staan.
    Op de twee C90-cassettes staan echter niet de originele bedoelde uitzendingen. Waarschijnlijk omdat ik alles daarvan als originele uitgave had of niet hoefde te hebben. De beide cassettes betreffen New Music America, Harvard July 7, 1984. Er is geen volledige informatie aanwezig, dus als iemand mij kan helpen herinneren welke Spleen uitzending dit betreft en of het wel door Spleen is uitgezonden… graag!
    Voor zover mijn incompleet informatie reikt, bevatten de cassettes: een interview met Eno over zijn video show in Amsterdam ‘The Pearl’ en zijn productiewerk voor U2, het Sem Ensemble met solos en incidentele muziek, Olu Dara The Okta Orchestra en additionele muziek van en interviews met Steve Reich.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s