SPLEEN 1982 – 1984 DEEL 5 (12 December 1982)

RICHARD ZEILSTRA EN IGNIT VAN KASTEREN

De vijfde van een lange serie posts op deze blog.

Tussen de jaren 1982 en 1984 werd elke zondagmiddag, door VPRO radio op de radiozender Hilversum 3, het programma Spleen uitgezonden.

Er was in het programma veel aandacht voor experimentele muziek (waaronder New Wave, Rock, electronische muziek, minimal music, free jazz en vele andere genres)
De presentatie was in handen van Ignit van Kasteren (zelf ook muzikaal actief in het duo Van Kaye + Ignit en bij het platenlabel Ding Dong).
Soms was de presentatie, bij afwezigheid van Ignit,  in handen van  Marjoke Roorda.

De muzikale samenstelling kwam, voor het leeuwendeel, op het conto van Richard Zeilstra/Zijlstra (Genetic Factor), Marjoke Roorda en Sjeng Stokking.

De uitzendingen vonden plaats in de VPRO studio in Hilversum en soms werd er, live, uitgezonden vanaf een locatie.

Er werden veel, door de VPRO opgenomen, concertregistraties uitgezonden alsook live optredens, in de studio of op locatie.

Vele van de te komen uitzendingen zijn door mij en Wiebe Schraa, destijds, opgenomen en, in sommige gevallen, gereconstrueerd.

En nu, mede door de door John Pagter beschikbaar gestelde playlists, is het mogelijk alle uitzendiingen te reconstrueren !

Het heeft ons maanden werk gekost van over en weer opnames naar elkaar toesturen en er achter komen wie wat speelt.
Er zal materiaal tussen zitten dat nog, regulier, verkrijgbaar is maar er zitten ook opnames tussen die alleen op vinyl of cassette, zijn uitgebracht.
Soms ontbreekt er wel eens een nummer, wat wel uitgezonden is maar wat ik niet als opname heb. Indien dit zo is zal ik het in deze tekst melden.
Mocht je dit blog dus lezen en ook opnames bezitten, laat dit dan weten en stuur het ons toe, het liefst in lossless formaat (FLAC, ALAC,  APE). Mocht je nog in het bezit zijn van de tape-opnames, wij digitaliseren ze en plaatsen ze op de blog.

Deze keer betreft het een complete registratie van de uitzending, inclusief de aankondigingen van Cor Galis en Ignit !

Ik heb de cassette opgenomen, van een internet stream,  als 32 bits (floating) en bewerkt met Audacity en CDWave en geconverteerd naar FLAC.

Voor de Mac-gebruikers:

Standaard kan iTunes niet overweg met de FLAC muziekbestanden en dien je deze eerst te converteren naar een ander bestandsformaat voordat je deze kunt beluisteren op je Mac. Met behulp van XLD (X Lossless Decoder) is dit fluitje van een cent. Je kunt met deze gratis tool FLAC bestanden converteren naar het Apple Loss Less formaat (M4A of ALAC), MP3, Wave, PCM en OGG.  (download hier)

 

DOWNLOAD de uitzending.
HVCa6KBgKKKSW6EfKBFPFg0C

4 gedachtes over “SPLEEN 1982 – 1984 DEEL 5 (12 December 1982)

 1. Hallo Fred, geweldig om dit weer terug te kunnen luisteren. Ik heb destijds heel vaal met een oude cassetterecorder bij de radio gezeten om spleen op te nemen. Dit programma is echt bepalend geweest voor mijn muzikale smaak. Helaas zijn de opnames niet van een al te beste kwaliteit. Wel heb ik een cd met materiaal van New Holland; al hun materiaal inclusief concert.
  Je hebt me wel een nieuwe hobby gegeven, nu kan ik alles downloaden en mijn opnames vervangen door betere kwaliteit. En hopelijk vind ik nog wat nieuwe parels in de uitzendingen die ik gemist heb.
  Mijn dank voor deze blog.

  1. Graag gedaan Sjef ! Hoort zegt het voort. Er komt nog veel meer aan. Heb je nog veel op tape staan ? Ben altijd geïnteresseerd of ik het kan digitaliseren en/of opknappen. Die opnames van New Holland, hoe kom je daar aan ? Heel nieuwsgierig. Ik ben nl. de geluidstechnicus van hun. We zijn trouwens in onderhandeling om , via een Spaans label, een LP met het materiaal uit te brengen. Ben heel benieuwd wat er op die cd staat. Blijf me volgen want er komt nog echt veel muziek.

   1. Hallo Fred,
    Ik heb jaren geleden alles al op cd gezet, maar volgens mij zit er niets tussen wat niet al beschikbaar is. Ik heb wel enkele concertregistraties die misschien interessant zijn (o.a. armoury show). Ik vermoed trouwens dat ik de opnames van New Holland destijds ook via jou verkregen heb.
    Even iets anders; de download link bij aflevering 28 werkt niet (meer), hopelijk kun je dit herstellen.
    Mvg,
    Sjef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s