SPLEEN 1982 – 1984 DEEL 7 (20 Februari 1983)

RICHARD ZEILSTRA EN IGNIT VAN KASTEREN De zevende van een lange serie posts op deze blog.

Tussen 1982 en 1984 werd elke zondagmiddag, door VPRO radio op de radiozender Hilversum 3, het programma Spleen uitgezonden.

Er was in het programma veel aandacht voor experimentele muziek (waaronder New Wave, Rock, electronische muziek, minimal music, free jazz en vele andere genres) De presentatie was in handen van Ignit van Kasteren (zelf ook muzikaal actief in het duo Van Kaye + Ignit en bij het platenlabel Ding Dong), de productie werd verzorgd door Marylou Busch.

Soms was de presentatie, bij afwezigheid van Ignit, in handen van Marjoke Roorda.

De muzikale samenstelling kwam, voor het leeuwendeel, op het conto van Richard Zeilstra/Zijlstra (Genetic Factor), Marjoke Roorda en Sjeng Stokking.

De uitzendingen vonden plaats in de VPRO studio in Hilversum en soms werd er, live, uitgezonden vanaf een locatie. Er werden veel, door de VPRO opgenomen, concertregistraties uitgezonden alsook live optredens, in de studio of op locatie.

Vele van de in deze blog te komen uitzendingen zijn door mij en Wiebe Schraa, destijds, opgenomen en, in sommige gevallen, gereconstrueerd.

En nu, mede door de door John Pagter beschikbaar gestelde playlists, is het mogelijk alle uitzendingen te reconstrueren !

Het heeft ons maanden werk gekost van over en weer opnames naar elkaar toesturen en er achter komen wie wat speelt. Er zal materiaal tussen zitten dat nog, regulier, verkrijgbaar is maar er zitten ook opnames tussen die alleen op vinyl of cassette, zijn uitgebracht. Soms ontbreekt er wel eens een nummer, wat wel uitgezonden is maar wat ik niet als opname heb. Indien dit zo is zal ik het in deze tekst melden. 

In dit geval ontbreken de volgende nummers :  “Kanou Zeghar”en “Oumraha”, beide uitgevoerd door de Libanese zangeres Fairuz en Wadi’Al-Safi, begeleid door The Libanese Popular Group. Afkomstig van de prachtige LP “سهرة الحب  “(Oriental Evening), uitgebracht op Parlophone GVDL 12 in 1971 en later, in 1988, heruitgebracht op CD op Voix De L’Orient (VDL CD 507) .

Verder ontbreekt “Revenge”van de formatie By Chance ( een muzikaal uitstapje van de Belg Marc Hollander, bekend van Aksak Maboul, The Honeymoon Killers en oprichter van het Cramned Discs label.  De 7 inch (met op de B kant “Soul Kitchen” was dan ook bij Cramned uitgebracht in 1982. (CRAM 54512)  (Inmiddels gevonden en HIER te downloaden)

“Laga Laga”van de Nederlandse Piu Piu (uitgebracht als 12 inch op Misha Records  MISHA R 001)) heb ik, tijdelijk, vervangen voor een live versie van het nummer, afkomstig van de LP “De Grote Prijs van Nederland”  (Megadisc 8301).

Mocht je dit blog dus lezen en deze opnames bezitten, laat dit dan weten en stuur het ons toe, het liefst in lossless formaat (FLAC, ALAC,  APE). Mocht je nog in het bezit zijn van het originele vinyl, wij digitaliseren ze en plaatsen ze op de blog.

Het concert van de Cocteau Twins kan HIER worden gedownload.

DOWNLOAD de uitzending.

Voor de Mac-gebruikers: Standaard kan iTunes niet overweg met de FLAC muziekbestanden en dien je deze eerst te converteren naar een ander bestandsformaat voordat je deze kunt beluisteren op je Mac. Met behulp van XLD (X Lossless Decoder) is dit fluitje van een cent. Je kunt met deze gratis tool FLAC bestanden converteren naar het Apple Loss Less formaat (M4A of ALAC), MP3, Wave, PCM en OGG.(download hier) playlist 20 februari 1983

Een gedachte over “SPLEEN 1982 – 1984 DEEL 7 (20 Februari 1983)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s