SPLEEN 1982- 1984 DEEL 15 (9 Oktober 1983)

RICHARD ZEILSTRA EN IGNIT VAN KASTEREN

De vijftiende van een lange serie posts op deze blog.

Tussen 1982 en 1984 werd elke zondagmiddag, door VPRO radio op de radiozender Hilversum 3, het programma Spleen uitgezonden.

Er was in het programma veel aandacht voor experimentele muziek (waaronder New Wave, Rock, electronische muziek, minimal music, free jazz en vele andere genres) De presentatie was in handen van Ignit van Kasteren (zelf ook muzikaal actief in het duo Van Kaye + Ignit en bij het platenlabel Ding Dong), de productie werd verzorgd door Marylou Busch.

Soms was de presentatie, bij afwezigheid van Ignit, in handen van Marjoke Roorda.

De muzikale samenstelling kwam, voor het leeuwendeel, op het conto van Richard Zeilstra/Zijlstra (Genetic Factor), Marjoke Roorda en Sjeng Stokking.

De uitzendingen vonden plaats in de VPRO studio in Hilversum en soms werd er, live, uitgezonden vanaf een locatie. Er werden veel, door de VPRO opgenomen, concertregistraties uitgezonden alsook live optredens, in de studio of op locatie.

Vele van de in deze blog te komen uitzendingen zijn door mij en Wiebe Schraa, destijds, opgenomen en, in sommige gevallen, gereconstrueerd.

En nu, mede door de door John Pagter beschikbaar gestelde playlists, is het mogelijk alle uitzendingen te reconstrueren !

Het heeft ons maanden werk gekost van over en weer opnames naar elkaar toesturen en er achter komen wie wat speelt. Er zal materiaal tussen zitten dat nog, regulier, verkrijgbaar is maar er zitten ook opnames tussen die alleen op vinyl of cassette, zijn uitgebracht. Soms ontbreekt er wel eens een nummer, wat wel uitgezonden is maar wat ik niet als opname heb. Indien dit zo is zal ik het in deze tekst melden.

Dit keer ontbreken de volgende nummers :

Pierre Anniversaire and the Fact met het nummer “Asylum”. Een Nederlandse single, uitgebacht op het Nederlandse Shuffle label (Shuffle 1)

Het nummer “Waiting for the right time”, een 7 inch single van Stock (met op de B kant “Is There A Place”), niet, zoals vermeld op de tracklist, SHUFFLE1 maar SHUFFLE 2 vr 10545 NL 1980.
“Some Day” van de Nederlandse band Human Device, afkomstig van de verzamel LP “Pop-ei Presenteert” , op het pink Noise label PN 8301. (gevonden en HIER te downloaden)

Van hetzelfde album Tempo Di Marcia met “Tempo Primo” (gevonden en HIER te downloaden)

“This Is New York”, van Tirez Tirez, afkomstig van de LP Story Of The Year, uitgebracht op Les Disques Du Crépescule (TWI 197).

En als laatste is “Sex Death” van The Palace At 4AM, afkomstig van de 12 inch Mini-LP “Untamed World” uitgebracht op het label Collective Ego (CE ONE)

Het live concert is dit keer van La Majeur Pipe Au Bois, live in de VPRO Studio.

De naam van de band is een woordspeling op Den Bosch en de Amsterdamse buurt De Pijp, waar Joop van Brakel toen woonde.
La Majeure Pipe Au Bois was een project van zanger en gitarist Joop van Brakel (Nasmak), drummer Rik van Iersel (Der Junge Hund, Han Bennink), saxofonist Horst Rickels (Der Junge Hund) en op electronics Hans Stibbe.

De formatie heeft maar kort bestaan en heeft welgeteld 5 optredens gedaan (waaronder dit) en heeft nooit iets officieel uitgebracht.
De nummers zijn onderdeel van de compositie “Van Gogh’s Last Ear”

Het was de muzikale begeleiding van een dansproduktie van Shusaku Takeuchi.

Mocht je dit blog dus lezen en deze opnames bezitten, laat dit dan weten en stuur het ons toe, het liefst in lossless formaat (FLAC, ALAC,  APE). Mocht je nog in het bezit zijn van het originele vinyl, wij digitaliseren ze en plaatsen ze op de blog.

DOWNLOAD de uitzending.

Voor de Mac-gebruikers: Standaard kan iTunes niet overweg met de FLAC muziekbestanden en dien je deze eerst te converteren naar een ander bestandsformaat voordat je deze kunt beluisteren op je Mac. Met behulp van XLD (X Lossless Decoder) is dit fluitje van een cent. Je kunt met deze gratis tool FLAC bestanden converteren naar het Apple Loss Less formaat (M4A of ALAC), MP3, Wave, PCM en OGG.(download hier)

WA54FD3h5W56dSSLy0dYPE6N

2 gedachtes over “SPLEEN 1982- 1984 DEEL 15 (9 Oktober 1983)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s