NINE TOBS – SCRUFFY SPLURGE

front

nine tobs-gruffy splurge-rear

De geniale gekte van de NINE TOBS, vastgelegd op hun enige plaat, de LP “Gruffy Splurge”, uit 1985, uitgebracht op Eksakt Records (Eksakt 015)

NINE TOBS was een avant-garde band, opgericht door componist en zanger Han Buhrs.
Afkomstig uit Horn, Limburg en later verblijvend in Arnhem, Amsterdam  en Rotterdam, is hij betrokken geweest bij vele muzikale projecten.
Één van deze is de LP “Gruffy Splurge” van de formatie NINE TOBS. Een zeldzame LP.

Buhrs is niet voor één gat te vangen en daardoor moeilijk in te delen in een bepaald muzikaal genre. Een, welhaast, eclectische mix tussen blues, jazz, punk, new wave, disco, avant-garde en meer.
Vooral Hans stemgeluid- en gebruik is uniek.
Hans’ moeder, een Amsterdamse met de naam Jopie had de, zelf aangenomen, bijnaam Tobs. Ze ging, na de bevrijding in 1945, een keer dansen met een Britse soldaat die,door de herrie haar naam niet goed kon verstaan en haar Tobie noemde. Jopie was daar van zeer gecharmeerd en behield de naam, die zij, later, in Tobs veranderde.

De eerste band die Han vernoemde naar haar waren de REMO TOBS. In 1981 opgericht door Raymund van Santen (saxofoon, orgel en synthesizer), Han Buhrs (vocalen),Ton Nelemans (gitaar en zang), Frans van Berkel (basgitaar) en Joop Clappers (drums).
Ze toerden met een “show”, genaamd Plan A, de eerste keer in Arnhem en later in Paradiso, Amsterdam. In wisselende bezettingen toerden ze tussen 1981 en 1982 door Nederland.
Ze brachten één cassette uit “Gimme Printemps”

Eind 1982 hieven ze de REMO TOBS op en Han vertrok naar Amsterdam waar hij onder het alias Frank Dadel voor het blad Vinyl ging schrijven.
In Amsterdam ontmoette hij Yvonne Kroese, voor wie hij teksten ging schrijven. Samen met haar en , aangevuld met pianiste Evelyn Wohl (die Han kende van workshops van Han Bennink) en saxofonist Rutger van Otterloo (Niew Hip Stilen), startten zij THE SCHISMATICS.
Ze namen de EP  ”Be No Vague Schismatic” op en brachten deze uit op Q.I. Records (QIR 006).
De EP sloeg aan bij, onder andere ,de VPRO radio en hun derde optreden was meteen voor de Nederlandse televisie, op het Holland Festival van 1984.

Tegelijkertijd nam Han een demo op, samen met Evelyn Wohl, Raymund van Santen, gitarist Robert van Bolderen (The Monomen) en drummer/percussionist Alan “Gunga”Purves (een drummer uit Amsterdam, die net een LP had gemaakt met Ernst Reijsiger (“Cellotape & Scotchtape”op DATA Records (DATA 822), live opgenomen in het Bimhuis, de Ijsbreker, Frascati en Meer en Vaart in Amsterdam. Han werd over hem getipt door Rutger van Otterloo, die ook op de demo meespeelde.
Oud Remotobs bassist Frank van Berkel en saxofoniste Marjan Verkerk completeerden het geheel. Negen personen, dus…NINE TOBS. (Daar is moeder Jopie weer)

Er werd in 1984 veel en intensief opgetreden en de band viel daarna uit elkaar.
De LP “Gruffy Splurge” is eigenlijk het eindproduct van dat jaar.

Feitelijk is de LP een product van zang van The Schismatics, muzikaal gearrangeerd door de hele band. De instrumentale stukken zijn van Raymund en Frank (in het verleden het duo Hubbub Wazz), aangepast voor gitaar en drums.

Na NINE TOBS maakten Han en Evelyn in 1985 een suite, “Gigi At The Gaz Station”, begeleid door een orkest, genaamd MOTOBS (Ja ja, Jopie), wat bestond uit Alan Purves, Raymund van Santen, Robert van Bolderen, Eef Wohl, Ronald Klekamp en Han Buhrs. Het decor was weer ontworpen door Marjan Verkerk.

In 1986 bestonden de MOTOBS uit Raymund van Santen, Han Buhrs, Robert van Bolderen, Eef Wohl, Jandries Groenendijk (drummer van The Monomen) en oud Available Jelly bassist Gregg Moore, die ook tuba en trombone speelde.
Na de tour van dat jaar wilde Eef stoppen en was Alan in het buitenland aan het spelen met het Footsbarn Theatre.
REMOTOBS werden weer aangevuld met Frank van Berkel en Rutger van Otterloo (dit keer op drums).

Han en Raymund traden ook toe tot de Franse band Encore Plus Grande.

In 1987 traden THE SCHISMATICS weer op met het programma “We’re So Titanical”, gesitueerd in een decor van , wederom, Marjan Verkerk. Hier werd een EP van uitgebracht.(Rongelap Records ‎– TOBS 001)

Beide SCHISMATCS EP’s en delen van de “Scruffy Splurge”LP zijn, in beperkte oplage, verschenen op de dubbel-cd “The Schismatics: Punt-Period”, uitgegeven op het label VONK (die Palinckx & Palinckx uitbrengen)

In 1987 kwam moeder Jopie nog heel even om de hoek kijken bij de band SHRUB ON TOBS, bestaande uit Han Buhrs, klarinettist Henk Bakker, bassist Wilbert De Joode en drummer Alan Parves. Dit project bestond maar kort.

Marjan Verkerk speelt tegenwoordig geen saxofoon meer maar is kunstenares.
Yvonne Kroese is nu freelance decorontwerper, animator en illustrator voor o.a. De Volkskrant en het NRC Handelsblad.
Evelyn Wohl componeert muziek en geeft zangles.
Raymund van Santen componeert muziek voor theater en film en is co-artistiek leider van De Parade.
Frank van Berkel speelt en componeert voor theater en film en speelde ook in de band The Fish Hospital (van Beatrice Poel).
Rutger van Otterloo speelt bij De Volharding en met klassiek percussionist Tatiana Kolleva en speelde in Fra Fra Big Band, David Kweksilber Big Band en Corrie en de Grote Brokken en verzorgt hij de zakelijk leiding van de band Tetzepi en ad interim van Slagwerk Den Haag..
Robert van Bolderen kon na een heftig autoongeluk lang niet meer gitaar spelen maar is nu componist voor televisieprogramma’s en commercials en geeft nu thuis  gitaarlessen aan kinderen en volwassenen.
Alan Purves speelt nog steeds waar hij maar kan en maakte twee solo cd’s, “Oh Amor Natural” (2000) en “All By Myshelf” in 2006 (Gunga 002) en speelde mee op de CD’s “Momentum & Wag”, “Henry”, “Spam, Scores & Encores”, “Tight Spots” van Palinckx & Palinckx, uitgegeven door VONK.
Han en Frank speelden in 1991 samen, met Alan Purves en saxofonist Dirk Bruinsma, in SUMBUR op de gelijknamige CD (Organic OCD 03)
Han Buhrs deed verder mee met DIFTONG, The Ex, Palinckx & Palinckx en POW ENSEMBLE
Verder zingt Han nu bij RUBATONG, een samenwerkingsverband van Han, René van Barneveld (Tres Manos , de gitarist van Urban Dance Squad), drumster, percussioniste en vibrafoniste Tatiana Kolleva en bassist Luc Ex (The EX).  Ze  brachten in 2013 nog een single uit, op vinyl, “Nothing Like Today”. Beluister ze HIER 

DOWNLOAD  “Scruffy Splurge”

Voor de Mac-gebruikers: Standaard kan iTunes niet overweg met de FLAC muziekbestanden en dien je deze eerst te converteren naar een ander bestandsformaat voordat je deze kunt beluisteren op je Mac. Met behulp van XLD (X Lossless Decoder) is dit fluitje van een cent. Je kunt met deze gratis tool FLAC bestanden converteren naar het Apple Loss Less formaat (M4A of ALAC), MP3, Wave, PCM en OGG.(download hier)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s