SPLEEN 1982 – 1984 Deel 29 (17 April 1983)

RICHARD ZEILSTRA EN IGNIT VAN KASTEREN

De negenentwintigste van een lange serie posts op deze blog.

Tussen 1982 en 1984 werd, elke zondagmiddag, door VPRO radio op de radiozender Hilversum 3, het programma Spleen uitgezonden.

Er was in het programma veel aandacht voor experimentele muziek (waaronder New Wave, Rock, electronische muziek, minimal music, free jazz en vele andere genres) De presentatie was in handen van Ignit van Kasteren (zelf ook muzikaal actief in het duo Van Kaye + Ignit en bij het platenlabel Ding Dong), de productie werd verzorgd door Marylou Busch.

Soms was de presentatie, bij afwezigheid van Ignit, in handen van Marjoke Roorda.

De muzikale samenstelling kwam, voor het leeuwendeel, op het conto van Richard Zeilstra/Zijlstra (Genetic Factor), Marjoke Roorda en Sjeng Stokking.

De uitzendingen vonden plaats in de VPRO studio in Hilversum en soms werd er, live, uitgezonden vanaf een locatie. Er werden veel, door de VPRO opgenomen, concertregistraties uitgezonden alsook live optredens, in de studio of op locatie.

Vele van de in deze blog te komen uitzendingen zijn door mij en Wiebe Schraa, destijds, opgenomen en, in sommige gevallen, gereconstrueerd.

En nu, mede door de door John Pagter beschikbaar gestelde playlists, is het mogelijk alle uitzendingen te reconstrueren !

Het heeft ons maanden werk gekost van over en weer opnames naar elkaar toesturen en er achter komen wie wat speelt. Er zal materiaal tussen zitten dat nog, regulier, verkrijgbaar is maar er zitten ook opnames tussen die alleen op vinyl of cassette, zijn uitgebracht. Soms ontbreekt er wel eens een nummer, wat wel uitgezonden is maar wat ik niet als opname heb. Indien dit zo is zal ik het in deze tekst melden.

Dit keer ontbreken er twee nummers :

“Surprise”, het B-kantje van de 7 inch single “Rap Your Love” van de Schotse formatie Set The Tone, uitgebracht op Island Records, IS 110, in 1983.

“I Wonder Why” , de A kant van een 7 inch single van de Nederlandse band “Check The Computer” (bestaande uit Martin Jongeneel en Erik de Boer) , uitgebracht op CNR (141.955) in 1983.

Kleine rechtzetting :

Het nummer van Tecnoville heet niet “Let them do the fighting” maar “Small Piece Of Silicon”.

Mocht je dit blog lezen en de ontbrekende opnames hebben of Spleenuitzendingen of gedeeltes daarvan bezitten, laat dit dan weten en stuur het ons toe, het liefst in lossless formaat (FLAC, ALAC, APE). Mocht je nog in het bezit zijn van cassettes, stuur ze op, wij digitaliseren ze, plaatsen ze op de blog en sturen je cassettes weer terug.

Download de uitzending.

Voor de Mac-gebruikers: Standaard kan iTunes niet overweg met de FLAC muziekbestanden en dien je deze eerst te converteren naar een ander bestandsformaat voordat je deze kunt beluisteren op je Mac. Met behulp van XLD (X Lossless Decoder) is dit fluitje van een cent. Je kunt met deze gratis tool FLAC bestanden converteren naar het Apple Loss Less formaat (M4A of ALAC), MP3, Wave, PCM en OGG .(download hier)

BF7TU0yyQWJbhEJP23QQVdga

10 gedachtes over “SPLEEN 1982 – 1984 Deel 29 (17 April 1983)

  1. Ik ben blij verrast door de hoofdman der psychedelica, de heer Nick Nicely met een vroege (?) versie van DCT Dreams. weet iemand hoe Spleen aan deze track kwam ?
    Veel dank.

      1. Dankjewel, wat een chaoot ej wat een prachtige singles maakte hij. Helaas heeft hij het toendertijd nooit kunnen afmaken. Het album dat er na meer dan 20 jaar kwam is overigens alsnog prachtig.

  2. Het gaat nu wel goed, maar gisterenmorgen werkte het niet en stond er, meen ik, een Spleen-concert van Mekanik Kommando tussen. Was misschien nog niet goed wakker. Bedankt voor hulpaanbod.

    1. Er was inderdaad een tekstvel te veel op mijn blog geplaatst. Dat was het draaiboek van een andere aflevering waarin het concert van Mekanik Kommando. Dit zit niet in de download. De link werkt verder ok. Dus, ….Downloaden maar !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s