SPLEEN 1982 – 1984 Deel 31 ( 29 Juli 1984)

RICHARD ZEILSTRA EN IGNIT VAN KASTEREN

De eenendertigste van een lange serie posts op deze blog.

Tussen 1982 en 1984 werd, elke zondagmiddag, door VPRO radio op de radiozender Hilversum 3, het programma Spleen uitgezonden.

Er was in het programma veel aandacht voor experimentele muziek (waaronder New Wave, Rock, electronische muziek, minimal music, free jazz en vele andere genres) De presentatie was in handen van Ignit van Kasteren (zelf ook muzikaal actief in het duo Van Kaye + Ignit en bij het platenlabel Ding Dong), de productie werd verzorgd door Marylou Busch.

Soms was de presentatie, bij afwezigheid van Ignit, in handen van Marjoke Roorda.

De muzikale samenstelling kwam, voor het leeuwendeel, op het conto van Richard Zeilstra/Zijlstra (Genetic Factor), Marjoke Roorda en Sjeng Stokking.

De uitzendingen vonden plaats in de VPRO studio in Hilversum en soms werd er, live, uitgezonden vanaf een locatie. Er werden veel, door de VPRO opgenomen, concertregistraties uitgezonden alsook live optredens, in de studio of op locatie.

Vele van de in deze blog te komen uitzendingen zijn door mij en Wiebe Schraa, destijds, opgenomen en, in sommige gevallen, gereconstrueerd.

En nu, mede door de door John Pagter beschikbaar gestelde playlists, is het mogelijk alle uitzendingen te reconstrueren !

Het heeft ons maanden werk gekost van over en weer opnames naar elkaar toesturen en er achter komen wie wat speelt. Er zal materiaal tussen zitten dat nog, regulier, verkrijgbaar is maar er zitten ook opnames tussen die alleen op vinyl of cassette, zijn uitgebracht. Soms ontbreekt er wel eens een nummer, wat wel uitgezonden is maar wat ik niet als opname heb. Indien dit zo is zal ik het in deze tekst melden.

Dit keer, wederom, een bijna complete uitzending.
Wat ontbreekt zijn drie nummers van het liveconcert van de Friese band The Visitor en wel de volgende : “Spiral Of Spiderlimbs”, “Evil”, en “Single Gasp”.
Ik weet niet of deze drie nummers ook daadwerkelijk zijn uitgezonden want na het nummer “Goodbye Jack” doet Ignit van Kasteren de afkondiging van het programma. De opname breekt af tijdens deze afkondiging.

Verder ontbreekt het nummer “Forty Winks” van de Britse formatie Playgroup.
Het was de B Kant van de 12 inch Going Overdrawn, uitgebracht in november 1983, op het label Cherry Red (12 Cherry 71).

Verder een kleine aanvulling.
Het nummer “East West”van Holger Hiller is het nummer “Jonnny (Du Lump), het was afkomstig van de verzamel LP “Auftakt”, uitgebracht, in 1984, op het label East West Trading Company (EWLP1.
Ik denk dat daar de verwarring, wat betreft de titel, ligt.

Het nummer “Kanu” van Xalam heet eigenlijk “Kanu 2” en duurt niet, zoals op de playlist vermeld 04.00 minuten maar 07.15 minuten en werd dus maar gedeeltelijk gedraaid. In deze download het volledige nummer.

In the TopHole special wordt het nummer “Do The Gamelan” van de Friese formatie The Toilets gedraaid, niet Toylets.
De band bracht deze single uit onder de naam Toilets. Het nummer is de B kant van de 7 inch single “An Unspoiled Land”(Top Hole Records TH 007), uit 1981.

Mocht je dit blog lezen en de ontbrekende opnames hebben of Spleenuitzendingen of gedeeltes daarvan bezitten, laat dit dan weten en stuur het ons toe, het liefst in lossless formaat (FLAC, ALAC, APE). Mocht je nog in het bezit zijn van cassettes, stuur ze op, wij digitaliseren ze, plaatsen ze op de blog en sturen je cassettes weer terug.

Download de uitzending.

Voor de Mac-gebruikers: Standaard kan iTunes niet overweg met de FLAC muziekbestanden en dien je deze eerst te converteren naar een ander bestandsformaat voordat je deze kunt beluisteren op je Mac. Met behulp van XLD (X Lossless Decoder) is dit fluitje van een cent. Je kunt met deze gratis tool FLAC bestanden converteren naar het Apple Loss Less formaat (M4A of ALAC), MP3, Wave, PCM en OGG .(download hier)

spleen 29 juli 1984

2 gedachtes over “SPLEEN 1982 – 1984 Deel 31 ( 29 Juli 1984)

    1. Ja ! Dat zou geweldig zijn !

      Wil je ze naar mij opsturen en zal ik dan voor je de muziek die je terug wilt horen digitaliseren ? Of wil je ze schenken ? Ik zal je zeker vermelden op mijn blog. Er zijn nog veel live-concerten die ik nog niet heb en in de uitzending afgespeelde demo-opnames van o.a.Nederlandse acts. Ik ben zeer benieuwd !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s