SPLEEN 1982 – 1984 Deel 33 ( 10 Juli 1983)

 

RICHARD ZEILSTRA EN IGNIT VAN KASTEREN

De drieëndertigste van een lange serie posts op deze blog.

Tussen 1982 en 1984 werd, elke zondagmiddag, door VPRO radio op de radiozender Hilversum 3, het programma Spleen uitgezonden.

Er was in het programma veel aandacht voor experimentele muziek (waaronder New Wave, Rock, electronische muziek, minimal music, free jazz en vele andere genres) De presentatie was in handen van Ignit van Kasteren (zelf ook muzikaal actief in het duo Van Kaye + Ignit en bij het platenlabel Ding Dong), de productie werd verzorgd door Marylou Busch.

Soms was de presentatie, bij afwezigheid van Ignit, in handen van Marjoke Roorda.

De muzikale samenstelling kwam, voor het leeuwendeel, op het conto van Richard Zeilstra/Zijlstra (Genetic Factor), Marjoke Roorda en Sjeng Stokking.

De uitzendingen vonden plaats in de VPRO studio in Hilversum en soms werd er, live, uitgezonden vanaf een locatie. Er werden veel, door de VPRO opgenomen, concertregistraties uitgezonden alsook live optredens, in de studio of op locatie.

Vele van de in deze blog te komen uitzendingen zijn door mij en Wiebe Schraa, destijds, opgenomen en, in sommige gevallen, gereconstrueerd.

En nu, mede door de door John Pagter beschikbaar gestelde playlists, is het mogelijk alle uitzendingen te reconstrueren !

Het heeft ons maanden werk gekost van over en weer opnames naar elkaar toesturen en er achter komen wie wat speelt. Er zal materiaal tussen zitten dat nog, regulier, verkrijgbaar is maar er zitten ook opnames tussen die alleen op vinyl of cassette, zijn uitgebracht. Soms ontbreekt er wel eens een nummer, wat wel uitgezonden is maar wat ik niet als opname heb. Indien dit zo is zal ik het in deze tekst melden.

Dit keer, wederom, een bijna complete uitzending.
Wat ontbreekt is één nummer en wel het volgende :De Britse band Design For Living met het nummer “Picture Of Me”, afkomstig van de LP “Slowly Shouting”, uitgebracht op het label Music For Living (MFL 13) en, mede, geproduceerd door Dave Formula (Magazine).
Het liveconcert is dit keer van de Nederlandse band Tecnoville, live in de uitzending vanuit Parkzicht, naast de Euromast, in Rotterdam, op 10 Juli 1983.

Mocht je dit blog lezen en de ontbrekende opname hebben of Spleenuitzendingen of gedeeltes daarvan bezitten, laat dit dan weten en stuur het ons toe, het liefst in lossless formaat (FLAC, ALAC, APE). Mocht je nog in het bezit zijn van cassettes, stuur ze op, wij digitaliseren ze, plaatsen ze op de blog en sturen je cassettes weer terug.

Download de uitzending.

Voor de Mac-gebruikers: Standaard kan iTunes niet overweg met de FLAC muziekbestanden en dien je deze eerst te converteren naar een ander bestandsformaat voordat je deze kunt beluisteren op je Mac. Met behulp van XLD (X Lossless Decoder) is dit fluitje van een cent. Je kunt met deze gratis tool FLAC bestanden converteren naar het Apple Loss Less formaat (M4A of ALAC), MP3, Wave, PCM en OGG .(download hier)

 

SPLEEN 10 Juni 1983

 

12 gedachtes over “SPLEEN 1982 – 1984 Deel 33 ( 10 Juli 1983)

 1. Tempo Di Marcia werkt nu weer. The Three Johns en The Mo geven nog steeds de melding: The file link that you requested is not valid.

 2. De links van The Three John’s en Tempo Di Marcia werken niet meer.

  Verder een zeer gewaardeerde actie. Zit echt te genieten van deze oude opnames. Is er trouwens bekend of Spleen, of een ander radio programma, ooit het concert van A Flock Of Seagulls in 013 uit, als ik me goed herinner, mei 1983 heeft uitgezonden?

  1. Hoi ! Hartstikke bedankt dat je het laat weten. Wordt op dit moment gerepareerd en zijn over ongeveer een uur weer bereikbaar/downloadbaar,.

   Wat betreft Flock Of Seagulls, lijkt mij sterk, O13 bestaat sinds 1998

 3. Beste Fredheadset,

  Zijn er in de eerste week van september 1983 ook
  concerten van Pandora’s Music Box uitgezonden bij Spleen zoals bijvoorbeeld Durutti Column?
  Mail mij aub even daarover.
  En waarom is er na juni 2014 niets meer van Spleen
  geplaatst,

  Peter Pakvis

  1. Jazeker ! En al die concerten van Pandora gaan ook nog online gezet worden !
   De reden dat er na juni 2014 niets meer geplaatst is is simpel, ik had het erg druk. Binnenkort gaat de reeks verder !

   Geduld !

 4. Respect en dank!
  Is er misschien ook iets bekend over de volgende bands:
  1. Another 2.Fashion 3.Slem
  Zijn zij ooit gedraaid bij Spleen of is er ooit een (mini)concert geweest voor Spleen.
  Alle info is welkom.

 5. Fantastische aflevering Fred, you give me goosebumbs!
  Jammer van”‘ design for living” Misschien vind je hem alsnog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s