SPLEEN 1982 – 1984 Deel 34 ( 16 Oktober 1983)

RICHARD ZEILSTRA EN IGNIT VAN KASTEREN

De vierendertigste van een lange serie posts op deze blog.

Tussen 1982 en 1984 werd, elke zondagmiddag, door VPRO radio op de radiozender Hilversum 3, het programma Spleen uitgezonden.

Er was in het programma veel aandacht voor experimentele muziek (waaronder New Wave, Rock, electronische muziek, minimal music, free jazz en vele andere genres) De presentatie was in handen van Ignit van Kasteren (zelf ook muzikaal actief in het duo Van Kaye + Ignit en bij het platenlabel Ding Dong), de productie werd verzorgd door Marylou Busch.

Soms was de presentatie, bij afwezigheid van Ignit, in handen van Marjoke Roorda.

De muzikale samenstelling kwam, voor het leeuwendeel, op het conto van Richard Zeilstra/Zijlstra (Genetic Factor), Marjoke Roorda en Sjeng Stokking.

De uitzendingen vonden plaats in de VPRO studio in Hilversum en soms werd er, live, uitgezonden vanaf een locatie. Er werden veel, door de VPRO opgenomen, concertregistraties uitgezonden alsook live optredens, in de studio of op locatie.

Vele van de in deze blog te komen uitzendingen zijn door mij en Wiebe Schraa, destijds, opgenomen en, in sommige gevallen, gereconstrueerd.

En nu, mede door de door John Pagter beschikbaar gestelde playlists, is het mogelijk alle uitzendingen te reconstrueren !

Het heeft ons maanden werk gekost van over en weer opnames naar elkaar toesturen en er achter komen wie wat speelt. Er zal materiaal tussen zitten dat nog, regulier, verkrijgbaar is maar er zitten ook opnames tussen die alleen op vinyl of cassette, zijn uitgebracht. Soms ontbreekt er wel eens een nummer, wat wel uitgezonden is maar wat ik niet als opname heb. Indien dit zo is zal ik het in deze tekst melden.

Dit keer, wederom, een bijna complete uitzending.
Wat we deze keer missen zijn de demo-opnames van de Nederlandse band Idiotsavant. Het materiaal staat niet op de LP “Feindsender” en niet op de 12 inch “Go Fuck Yrself”.
Ook nummer 15 “Gending Kutut Nanggung” wat afkomstig is van de LP “Java Music of Mystical Enchantment” uitgebracht in 1974 op het label Lyrichord (LLST7301) heb ik niet. Slechts een 35 secondes tellende versie van de originele 18.41 min originele versie. Er werd maar 4 minuten uitgezonden. Mocht iemand de LP of CD bezitten, graag uploaden ! Nummer 17,Viola Renea, de Japanse experimentele band is onvindbaar op het net. Wel de hoes en titel. Het zou gaan om de A kant van de in 1983 uitgebrachte single gaan op Kangeroh Records (0005) getiteld “セイレイ舞踏” of om de B-kant getiteld “矢ばねのやいば”
Het liveconcert is dit keer van de Britse band Clock DVA, uit Sheffield, opgenomen op het Pandora’s Music Box Festival in De Doelen in Rotterdam op 3 September 1983.

Mocht je dit blog lezen en de ontbrekende opname hebben of Spleenuitzendingen of gedeeltes daarvan bezitten, laat dit dan weten en stuur het ons toe, het liefst in lossless formaat (FLAC, ALAC, APE). Mocht je nog in het bezit zijn van cassettes, stuur ze op, wij digitaliseren ze, plaatsen ze op de blog en sturen je cassettes weer terug.

Download de uitzending.

Voor de Mac-gebruikers: Standaard kan iTunes niet overweg met de FLAC muziekbestanden en dien je deze eerst te converteren naar een ander bestandsformaat voordat je deze kunt beluisteren op je Mac. Met behulp van XLD (X Lossless Decoder) is dit fluitje van een cent. Je kunt met deze gratis tool FLAC bestanden converteren naar het Apple Lossless formaat (M4A of ALAC), MP3, Wave, PCM en OGG .(download hier)

 

Download hier het hele draaiboek van deze uitzending bij BART ! Op zijn blog vind je alle draaiboeken. (http://www.bartstuff.nl/spleen-een-zondagmiddag-radioprogramma-van-de-vpro-1982-1984/)

2 gedachtes over “SPLEEN 1982 – 1984 Deel 34 ( 16 Oktober 1983)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s