SPLEEN 1982 – 1984 Deel 37 (12 Augustus 1984)

RICHARD ZEILSTRA EN IGNIT VAN KASTEREN

De zevenendertigste van een lange serie posts op deze blog.

Tussen 1982 en 1984 werd, elke zondagmiddag, door VPRO radio op de radiozender Hilversum 3, het programma Spleen uitgezonden.

Er was in het programma veel aandacht voor experimentele muziek (waaronder New Wave, Rock, electronische muziek, minimal music, free jazz en vele andere genres) De presentatie was in handen van Ignit van Kasteren (zelf ook muzikaal actief in het duo Van Kaye + Ignit en bij het platenlabel Ding Dong), de productie werd verzorgd door Marylou Busch.

Soms was de presentatie, bij afwezigheid van Ignit, in handen van Marjoke Roorda.

De muzikale samenstelling kwam, voor het leeuwendeel, op het conto van Richard Zeilstra/Zijlstra (Genetic Factor), Marjoke Roorda en Sjeng Stokking.

De uitzendingen vonden plaats in de VPRO studio in Hilversum en soms werd er, live, uitgezonden vanaf een locatie. Er werden veel, door de VPRO opgenomen, concertregistraties uitgezonden alsook live optredens, in de studio of op locatie.

Vele van de in deze blog te komen uitzendingen zijn door mij en Wiebe Schraa, destijds, opgenomen en, in sommige gevallen, gereconstrueerd.

En nu, mede door de door John Pagter beschikbaar gestelde playlists, is het mogelijk alle uitzendingen te reconstrueren !

Het heeft ons maanden werk gekost van over en weer opnames naar elkaar toesturen en er achter komen wie wat speelt. Er zal materiaal tussen zitten dat nog, regulier, verkrijgbaar is maar er zitten ook opnames tussen die alleen op vinyl of cassette, zijn uitgebracht. Soms ontbreekt er wel eens een nummer, wat wel uitgezonden is maar wat ik niet als opname heb. Indien dit zo is zal ik het in deze tekst melden.

Mocht je dit blog lezen en nog Spleenuitzendingen of gedeeltes daarvan bezitten, laat dit dan weten en stuur het ons toe, het liefst in lossless formaat (FLAC, ALAC, APE). Mocht je nog in het bezit zijn van cassettes, stuur ze op, wij digitaliseren ze, plaatsen ze op de blog en sturen je cassettes weer terug.

Download de uitzending .Voor de Mac-gebruikers: Standaard kan iTunes niet overweg met de FLAC muziekbestanden en dien je deze eerst te converteren naar een ander bestandsformaat voordat je deze kunt beluisteren op je Mac. Met behulp van XLD (X Lossless Decoder) is dit fluitje van een cent. Je kunt met deze gratis tool FLAC bestanden converteren naar het Apple Loss Less formaat (M4A of ALAC), MP3, Wave, PCM en OGG .(download hier)

 

En, met dank aan Jeroen Smeets, kan ik melden dat de titel van het nummer van Portion Control, “Side by Side” foutief staat vermeldt in de playlist (misschien een werktitel?0.

De juiste naam van het nummer is “Simulate Sensual” en stond op de, toen in 1984 uit te brengen, Portion Control compilatie-lp “Simulate Sensual” op het label InPhaze Records, PHA5.

 

Wat ontbreekt in deze aflevering is nummer 12 , “Untitled” van J.G. Laya.
Na lang zoekwerk ben ik erachter gekomen dat het hier om de J.G. Laya Group gaat, een Indiaas jazzfusion-trio , bestaande uit vocalist en percussionist Subhas Chandra, Joel A. (Almeida) op piano en de wereldberoemde ghatam-speler Vikku Vinayakram. (de ghatam is een soort van aarden pot waar op geslagen wordt). Vikku Vinayakram speelde samen met John McLaughlin in zijn band Shakti.
Hoewel het hier om een Untitled gaat denk ik toch dat het hier om het nummer Karnatik, wat uit die periode (1984) is. Een uitvoering van dit nummer is te vinden op Youtube. Ik heb de video overgezet naar mp3.

De juiste titel van nummer 13 is Ah! Freak Sans Fric.
Het liveconcert is van de Nederlandse band Schmutz en is ook te beluisteren.

SPLEEN 12 augustus 1984 schmutz

3 gedachtes over “SPLEEN 1982 – 1984 Deel 37 (12 Augustus 1984)

 1. Beste Fred,

  Goed te zien dat je weer actief bent.

  In de tijd van Spleen (en de opvolgers) heb ik vaak muziek die ik mooi vond op cassette gezet en heel veel gedraaid.
  Nu probeer ik deze nummers digitaal te bemachtigen. Zo heb ik van Portion Control het nummer ‘He’s a Barbarian’ uit 1982 opgeduikeld. Geen idee meer of het uit Spleen komt en of je dit nummer bedoelt.

  Groet,

  Karel Meijer

  1. Hoi Karel !

   Gelukkig weer actief. Lag een tijd stil door familieomstandigheden maar nu weer tijd.
   Als je op zoek bent naar bepaalde nummers, laat mij het weten. Mijn analoge en digitale bibliotheek is immens.
   Wat betreft “He’s a Barbarian”, ik denk niet dat dat het nummer is. In de uitzending van 12 Augustus 1984 paste het nummer van Portion Control in een blokje van nieuwe releases (of binnenkort te verschijnen releases) verschenen op tape. Wat betrof Van Kaye & Ignit, Sad Lovers and Giants, Twice A Man en S.P.K. betrof het allemaal materiaal afkomstig van demo-cassettes. Ik mag aannemen dat het hetzelfde was bij de opname van Portion Control. He’s a Barbarian is uit 1982, afkomstig van de EP “Surface and be Seen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s