SPLEEN 1982 – 1984 Deel 38 (3 Juli 1983)

RICHARD ZEILSTRA EN IGNIT VAN KASTEREN

De achtendertigste van een lange serie posts op deze blog.

Tussen 1982 en 1984 werd, elke zondagmiddag, door VPRO radio op de radiozender Hilversum 3, het programma Spleen uitgezonden.

Er was in het programma veel aandacht voor experimentele muziek (waaronder New Wave, Rock, electronische muziek, minimal music, free jazz en vele andere genres) De presentatie was in handen van Ignit van Kasteren (zelf ook muzikaal actief in het duo Van Kaye + Ignit en bij het platenlabel Ding Dong), de productie werd verzorgd door Marylou Busch.

Soms was de presentatie, bij afwezigheid van Ignit, in handen van Marjoke Roorda.

De muzikale samenstelling kwam, voor het leeuwendeel, op het conto van Richard Zeilstra/Zijlstra (Genetic Factor), Marjoke Roorda en Sjeng Stokking.

De uitzendingen vonden plaats in de VPRO studio in Hilversum en soms werd er, live, uitgezonden vanaf een locatie. Er werden veel, door de VPRO opgenomen, concertregistraties uitgezonden alsook live optredens, in de studio of op locatie.

Vele van de in deze blog te komen uitzendingen zijn door mij en Wiebe Schraa, destijds, opgenomen en, in sommige gevallen, gereconstrueerd.

En nu, mede door de door John Pagter beschikbaar gestelde playlists, is het mogelijk alle uitzendingen te reconstrueren !

Het heeft ons maanden werk gekost van over en weer opnames naar elkaar toesturen en er achter komen wie wat speelt. Er zal materiaal tussen zitten dat nog, regulier, verkrijgbaar is maar er zitten ook opnames tussen die alleen op vinyl of cassette, zijn uitgebracht. Soms ontbreekt er wel eens een nummer, wat wel uitgezonden is maar wat ik niet als opname heb. Indien dit zo is zal ik het in deze tekst melden.

Mocht je dit blog lezen en nog Spleenuitzendingen of gedeeltes daarvan bezitten, laat dit dan weten en stuur het ons toe, het liefst in lossless formaat (FLAC, ALAC, APE). Mocht je nog in het bezit zijn van cassettes, stuur ze op, wij digitaliseren ze, plaatsen ze op de blog en sturen je cassettes weer terug.

Download de uitzending .Voor de Mac-gebruikers: Standaard kan iTunes niet overweg met de FLAC muziekbestanden en dien je deze eerst te converteren naar een ander bestandsformaat voordat je deze kunt beluisteren op je Mac. Met behulp van XLD (X Lossless Decoder) is dit fluitje van een cent. Je kunt met deze gratis tool FLAC bestanden converteren naar het Apple Loss Less formaat (M4A of ALAC), MP3, Wave, PCM en OGG .(download hier)

Wat dit keer  ontbreekt is nummer 12, Something More, niet van, zoals aangegeven , Industry & Leisure maar van David Chesworth. Deze Australier bracht op het Innocent label (NON 012) de 7 inch EP “Industry & Leisure” uit met daarop 3 nummers (waaronder dus Something More).

Het is een zeer moeilijk te traceren stukje vinyl en gaat voor veel geld de wereld rond.

GOED NIEUWS !!! Het nummer is gevonden ! Download het hier !!!!!

Nummer 02 Secret Of Arabia is niet van Billy Mackenzie maar van The British Electric Foundation (B.E.F.), de voormalige Human League-leden Martyn Ware and Ian Graig Marsh. Zij gingen later, met  Glenn Gregory verder als Heaven 17. Onder de naam B.E.F. brachten zij de LP “Presents Music of Quality & Distinction Volume One” uit , waarop louter covers te vinden waren. Billy MacKenzie leende zijn vocalen voor deze cover van David Bowie.

Bij nummer 09 Fab Five Freddy is niet duidelijk of in de uitzending de A kant of de B kant te luisteren is geweest. daarom heb ik beide erbij gedaan. (De Male vocal version & de Female vocal version)

Nummer 14 is niet Brian auger maar Brian Auger & Julie Driscoll.

 

Spleen 3 juli 1983

10 gedachtes over “SPLEEN 1982 – 1984 Deel 38 (3 Juli 1983)

 1. Dag Fred,

  Vanavond de albums van the Wake beluisterd. (Harmony en Here comes everybody)
  Bewuste nummer zit er niet tussen. Muziek lijkt er wel op.

  Groet,

  Stephan

  1. Ja, zo maf. Ik zou zweren dat het The Wake zijn. Moeilijke met Spleen was dat ze af en toe demo’s draaiden of proefpersingen. Ik ken het nummer wel, ik MOET het in mijn collectie hebben (maar zie dat maar te vinden tussen de duizenden LP’s) Ik ga wat lijntjes uitgooien want ik wil het weten !

 2. Beste Fred,

  Alle lof voor je initiatief. Schatkamer!
  Ik heb op een fragment van een groep en nummer waarvan ik heel graag wat meer informatie wil. Zou je er a.u.b eens willen luisteren?
  Het is een opname van Spleen. Ik heb het niet terug kunnen vinden tussen de opnames op deze site.

  Vriendelijke groet,

  Stephan

  1. Hoi Stephan ! Het zou in een nog te komen aflevering kunnen zitten. Kun je het (als mp3) naar mij toe sturen ? Ik zal er naar luisteren en misschien kan ik je vraag beantwoorden.

   Mocht ik het nummer nog niet hebben dan zou het best kunnen zijn dat ik jouw opname van Spleen nog niet heb ! Heb je de opname op cassette staan of reeds gedigitaliseerd ? Indien nog op tape wil ik het graag voor je digitaliseren (ik digitaliseer naar FLAC, niet naar mp3 voor behoud van de beste kwaliteit, maar post wel in mp3, anders zou iedereen megatijd en bandbreedte kwijt zijn) Na digitaliseren stuur ik de tapes weer terug.
   Je kunt de , eventuele, mp3 naar mijn mailen op fredheadset@gmail.com of een wetransfer sturen.

 3. Hallo Fred,
  Leuk dat je weer actief bent, Dit is een uitzending waar ik erg naar uitkeek aangezien ik sommige tracks niet echt te pakken kon krijgen terwijl ze wel tot mijn favorieten behoren.
  Bedankt,
  Sjef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s