SPLEEN 1982 – 1984 Deel 40 – 8 Mei 1983

RICHARD ZEILSTRA EN IGNIT VAN KASTEREN

De veertigste van een lange serie posts op deze blog.

Tussen 1982 en 1984 werd, elke zondagmiddag, door VPRO radio op de radiozender Hilversum 3, het programma Spleen uitgezonden.

Er was in het programma veel aandacht voor experimentele muziek (waaronder New Wave, Rock, elektronische muziek, minimal music, free jazz en vele andere genres) De presentatie was in handen van Ignit van Kasteren (zelf ook muzikaal actief in het duo Van Kaye + Ignit en bij het platenlabel Ding Dong), de productie werd verzorgd door Marylou Busch.

Soms was de presentatie, bij afwezigheid van Ignit, in handen van Marjoke Roorda.

De muzikale samenstelling kwam, voor het leeuwendeel, op het conto van Richard Zeilstra/Zijlstra (Genetic Factor), Marjoke Roorda en Sjeng Stokking.

De uitzendingen vonden plaats in de VPRO studio in Hilversum en soms werd er, live, uitgezonden vanaf een locatie. Er werden veel, door de VPRO opgenomen, concertregistraties uitgezonden alsook live optredens, in de studio of op locatie.

Dit keer een bijna complete uitzending, het enige ontbreekt is dit : (volgens de Spleen-redactie)

“Deze keer in Hier en Gunder een enigszins afwijkend nummer uit Japan.
Het is,doordat niemand bij Spleen de Japanse taal machtig is,moeilijk om de informatie op het hoesje te ontcijferen.
Het gaat hier echter om een single van een wonderschone Japanse jongedame die de naam Majorika draagt.
We draaiden het met verschillende stijlen doorspekte “Rika”.
En helaas is zelfs op het label niet te zien om welk label het hier eigenlijk gaat.
Maar ja de reden dat we dit plaatje draaiden is,behalve dat het leuk is,de curiositeit.”

Vele van de in deze blog te komen uitzendingen zijn door mij en Wiebe Schraa, destijds, opgenomen en, in sommige gevallen, gereconstrueerd.

En nu, mede door de door John Pagter, Ger Potze en  http://www.bartstuff.nl/spleen-een-zondagmiddag-radioprogramma-van-de-vpro-1982-1984 beschikbaar gestelde playlists, is het mogelijk alle uitzendingen te reconstrueren !

Het heeft ons maanden werk gekost van over en weer opnames naar elkaar toesturen en er achter komen wie wat speelt. Er zal materiaal tussen zitten dat nog, regulier, verkrijgbaar is maar er zitten ook opnames tussen die alleen op vinyl of cassette, zijn uitgebracht. Soms ontbreekt er wel eens een nummer, wat wel uitgezonden is maar wat ik niet als opname heb. Indien dit zo is zal ik het in deze tekst melden.

8-mei-1983

DOWNLOAD de uitzending.

Voor de Mac-gebruikers: Standaard kan iTunes niet overweg met de FLAC muziekbestanden en dien je deze eerst te converteren naar een ander bestandsformaat voordat je deze kunt beluisteren op je Mac. Met behulp van XLD (X Lossless Decoder) is dit fluitje van een cent. Je kunt met deze gratis tool FLAC bestanden converteren naar het Apple Loss Less formaat (M4A of ALAC), MP3, Wave, PCM en OGG.(download hier)

4 gedachtes over “SPLEEN 1982 – 1984 Deel 40 – 8 Mei 1983

  1. Super. Bedankt. Ik ben al jaren op zoek naar een Spleen uitzending waarin een nummer van Mutabaruka zat (why me belang). Iemand enig idee welke uitzending dat kon zijn? Ik ben met name op zoek naar een nummer in die uitzending waarvan ik de titel en de artiest niet weet.
    Een vrouwenstem zingt: “if he calls me baby one more time, I, I’m not going, out with him no”. Heel rytmisch nummer wat na al die jaren nog steeds in mijn hoofd zit. Had het vroeger op een bandje staan maar die is verdwenen. Als iemand weet waar ik ik over heb zou ik het heel graag horen, groetjes, Sandra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s