SPLEEN 1982 – 1984 DEEL 19 (1 Mei 1983)

RICHARD ZEILSTRA EN IGNIT VAN KASTEREN

De negentiende van een lange serie posts op deze blog.

Tussen 1982 en 1984 werd, elke zondagmiddag, door VPRO radio op de radiozender Hilversum 3, het programma Spleen uitgezonden.

Er was in het programma veel aandacht voor experimentele muziek (waaronder New Wave, Rock, electronische muziek, minimal music, free jazz en vele andere genres) De presentatie was in handen van Ignit van Kasteren (zelf ook muzikaal actief in het duo Van Kaye + Ignit en bij het platenlabel Ding Dong), de productie werd verzorgd door Marylou Busch.

Soms was de presentatie, bij afwezigheid van Ignit, in handen van Marjoke Roorda.

De muzikale samenstelling kwam, voor het leeuwendeel, op het conto van Richard Zeilstra/Zijlstra (Genetic Factor), Marjoke Roorda en Sjeng Stokking.

De uitzendingen vonden plaats in de VPRO studio in Hilversum en soms werd er, live, uitgezonden vanaf een locatie. Er werden veel, door de VPRO opgenomen, concertregistraties uitgezonden alsook live optredens, in de studio of op locatie.

Vele van de in deze blog te komen uitzendingen zijn door mij en Wiebe Schraa, destijds, opgenomen en, in sommige gevallen, gereconstrueerd.

En nu, mede door de door John Pagter beschikbaar gestelde playlists, is het mogelijk alle uitzendingen te reconstrueren !

Het heeft ons maanden werk gekost van over en weer opnames naar elkaar toesturen en er achter komen wie wat speelt. Er zal materiaal tussen zitten dat nog, regulier, verkrijgbaar is maar er zitten ook opnames tussen die alleen op vinyl of cassette, zijn uitgebracht. Soms ontbreekt er wel eens een nummer, wat wel uitgezonden is maar wat ik niet als opname heb. Indien dit zo is zal ik het in deze tekst melden.

Dankzij Govert-Jan Groenendijk  hebben we het concert van Front 242 in FLAC formaat ! DANK !

Van Der Plan werd, volgens het draaiboek, één track gedraaid, genaamd “Der Letzte Rache”. “Der Letzte Rache” is de naam van de soundtrack van de gelijknamige film. Richard Zeilstra, een beetje, kennende zal hj waarschijnlijk voor de volgende nummers van de LP gekozen hebben en daaarom heb ik deze in de lijst geplaatst. “Am Grab Des Sohnes”, “Im Unterirdischen Wassersaal”en “Denn Alles War Nur Ein Trick”.

Track 12 The Gathering met “The Market Song”

Een ware collectors item ! Afkomstig van de Israelische lp “Woven Tread”, uitgebracht, in 1982, op CBS (985837).

Op Ebay gaat ie , heel soms, voor een flink bedrag weg.

Nummer 14 Hondepoep van + Instruments is natuurlijk het nummer “Hondepoep” van de band Nasmaak van de verzamel-lp “Uitholling Overdwars”

Nummer 15 en 16 zijn een pre-releases van Truus de Groots latere project Trigger and the Thrill Kings. De 12 inch EP, met 4 nummers werd in 1984 op het label What’s So Funny About (SF-001) uitgebracht.
Het nummer  “Boy, Bad Love”heb ik nergens terug kunnen vinden. Kan iemand hier opheldering over geven?

Het enige wat dus ontbreekt zijn The Gathering met “The Market Song en Trigger and the Thrill King met “Boy, Bad Love”

Mocht je dit blog lezen en deze opnames bezitten of opnames van Spleenuitzendingen of gedeeltes daarvan, laat dit dan weten en stuur het ons toe, het liefst in lossless formaat (FLAC, ALAC,  APE). Mocht je nog in het bezit zijn van cassettes, stuur ze op, wij digitaliseren ze, plaatsen ze op de blog en sturen je cassettes weer terug.

DOWNLOAD de uitzending.

Voor de Mac-gebruikers: Standaard kan iTunes niet overweg met de FLAC muziekbestanden en dien je deze eerst te converteren naar een ander bestandsformaat voordat je deze kunt beluisteren op je Mac. Met behulp van XLD (X Lossless Decoder) is dit fluitje van een cent. Je kunt met deze gratis tool FLAC bestanden converteren naar het Apple Loss Less formaat (M4A of ALAC), MP3, Wave, PCM en OGG.(download hier)

SPLEEN 1 Maart 1983

3 gedachtes over “SPLEEN 1982 – 1984 DEEL 19 (1 Mei 1983)

  1. Ben op zoek naar de uitzending van 8 mei 1983 met o.a. The Fixx – Privilege, New Order – Ultraviolence, The Smiths – What difference does it make, Yello – You gotta say yes to another excess, Pete Shelley – If you ask me I won’t say no. Het gaat mij om het Aziatische liedje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s