SPLEEN 1982 – 1984 Deel 39 (12 Juni 1983)

RICHARD ZEILSTRA EN IGNIT VAN KASTEREN

De negenendertigste van een lange serie posts op deze blog.

Tussen 1982 en 1984 werd, elke zondagmiddag, door VPRO radio op de radiozender Hilversum 3, het programma Spleen uitgezonden.

Er was in het programma veel aandacht voor experimentele muziek (waaronder New Wave, Rock, electronische muziek, minimal music, free jazz en vele andere genres) De presentatie was in handen van Ignit van Kasteren (zelf ook muzikaal actief in het duo Van Kaye + Ignit en bij het platenlabel Ding Dong), de productie werd verzorgd door Marylou Busch.

Soms was de presentatie, bij afwezigheid van Ignit, in handen van Marjoke Roorda.

De muzikale samenstelling kwam, voor het leeuwendeel, op het conto van Richard Zeilstra/Zijlstra (Genetic Factor), Marjoke Roorda en Sjeng Stokking.

De uitzendingen vonden plaats in de VPRO studio in Hilversum en soms werd er, live, uitgezonden vanaf een locatie. Er werden veel, door de VPRO opgenomen, concertregistraties uitgezonden alsook live optredens, in de studio of op locatie.

Dit keer weer een gehele uitzending, inclusief de aan- en  afkondigingen van Ignit van Kasteren, gepresenteerd vanuit café Het Oerwoud, te Amsterdam. Een café om de hoek van Richard Zeilstra’s huis, een plek waar Richard en ik ook en Aad LeBeau en de leden van New Holland, eigenlijk veel mensen van de Amsterdamse muziekscene, vertoefden)

Vele van de in deze blog te komen uitzendingen zijn door mij en Wiebe Schraa, destijds, opgenomen en, in sommige gevallen, gereconstrueerd.

En nu, mede door de door John Pagter beschikbaar gestelde playlists, is het mogelijk alle uitzendingen te reconstrueren !

Het heeft ons maanden werk gekost van over en weer opnames naar elkaar toesturen en er achter komen wie wat speelt. Er zal materiaal tussen zitten dat nog, regulier, verkrijgbaar is maar er zitten ook opnames tussen die alleen op vinyl of cassette, zijn uitgebracht. Soms ontbreekt er wel eens een nummer, wat wel uitgezonden is maar wat ik niet als opname heb. Indien dit zo is zal ik het in deze tekst melden.

DOWNLOAD de uitzending.

Voor de Mac-gebruikers: Standaard kan iTunes niet overweg met de FLAC muziekbestanden en dien je deze eerst te converteren naar een ander bestandsformaat voordat je deze kunt beluisteren op je Mac. Met behulp van XLD (X Lossless Decoder) is dit fluitje van een cent. Je kunt met deze gratis tool FLAC bestanden converteren naar het Apple Loss Less formaat (M4A of ALAC), MP3, Wave, PCM en OGG.(download hier)

spleen oerwoud

8 gedachtes over “SPLEEN 1982 – 1984 Deel 39 (12 Juni 1983)

 1. Ha, jullie hebben dus geen tapes meer nodig? Ik las hierboven dat jullie alles hebben kunnen reconstrueren. Ik heb nog 2 cassettes (grijsgedraaid)
  Mijn cassette dek is kapot. Herinner mij van 1 tape de uitzending met Londen boys van David Jones en Save yourself van Soft Machine.
  Ik hoor het indien nodig.

  1. Hoi Lies ! Dank voor je reactie. We zijn altijd geïnteresseerd in andere tapes. Zul je net zien dat die versie nét weer iets beter is dan de andere !
   Ik houd mij van harte aanbevolen.
   Je zou ze n, per post naar me kunnen toezenden en dan digitaliseer ik ze voor je en dan kun jij ze weer beluisteren en wij ze weer gebruiken.
   Lijkt dat je wat ?

  2. Let wel : misverstand van jouw zijde . In de tekst meld ik : “En nu, mede door de door John Pagter beschikbaar gestelde playlists, is het mogelijk alle uitzendingen te reconstrueren !”
   Dit houdt in dat we de playlists (de papieren speellijsten met wat precies gedraaid is in de uitzendingen)

   We zijn nog wel degelijk op zoek naar uitzendingen, dus jouw bijdrage is van harte welkom.

 2. Hi Fred,
  Tijdje niet op je blog gekeken, maar net deze uitzending gedownload. Bedankt weer!
  Je schrijft dat dit de complete uitzending is. Echter, wanneer ik de playlist van 12 juni 1983 in het Spleen magazine bekijk zijn dit de laatste ongeveer 45 minuten van de totale uitzending van ca. 120 minuten.
  Groeten, Ger.

  1. Daar heb je helemaal gelijk in ! De rest wordt binnenkort geplaatst , als aanvulling. Ik heb nu alle nummers , plus het concert van Störung binnen en ga het van de week plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s