SPLEEN 1982- 1984 DEEL 17 (16 Januari 1983)

RICHARD ZEILSTRA EN IGNIT VAN KASTEREN

De zeventiende van een lange serie posts op deze blog.

Tussen 1982 en 1984 werd elke zondagmiddag, door VPRO radio op de radiozender Hilversum 3, het programma Spleen uitgezonden.

Er was in het programma veel aandacht voor experimentele muziek (waaronder New Wave, Rock, electronische muziek, minimal music, free jazz en vele andere genres) De presentatie was in handen van Ignit van Kasteren (zelf ook muzikaal actief in het duo Van Kaye + Ignit en bij het platenlabel Ding Dong), de productie werd verzorgd door Marylou Busch.

Soms was de presentatie, bij afwezigheid van Ignit, in handen van Marjoke Roorda.

De muzikale samenstelling kwam, voor het leeuwendeel, op het conto van Richard Zeilstra/Zijlstra (Genetic Factor), Marjoke Roorda en Sjeng Stokking.

De uitzendingen vonden plaats in de VPRO studio in Hilversum en soms werd er, live, uitgezonden vanaf een locatie. Er werden veel, door de VPRO opgenomen, concertregistraties uitgezonden alsook live optredens, in de studio of op locatie.

Vele van de in deze blog te komen uitzendingen zijn door mij en Wiebe Schraa, destijds, opgenomen en, in sommige gevallen, gereconstrueerd.

En nu, mede door de door John Pagter beschikbaar gestelde playlists, is het mogelijk alle uitzendingen te reconstrueren !

Het heeft ons maanden werk gekost van over en weer opnames naar elkaar toesturen en er achter komen wie wat speelt. Er zal materiaal tussen zitten dat nog, regulier, verkrijgbaar is maar er zitten ook opnames tussen die alleen op vinyl of cassette, zijn uitgebracht. Soms ontbreekt er wel eens een nummer, wat wel uitgezonden is maar wat ik niet als opname heb. Indien dit zo is zal ik het in deze tekst melden.

Deze keer ontbreken de volgende nummers :

05 The Men met “Matrix Of Compassion”. Niet de Engelse Men, die een alias voor The Human League waren maar de Amerikaanse band The Men. Het nummer is afkomstig van de LP Matrix Of Compassion, uitgebracht op Autistic Records TM-1955. (Inmiddels gevonden en nu hier te downloaden).

08 Super Combo Kings met het nummer “Combo O Yeah”, waarschijnlijk afkomstig van een singletje met het nummer SRA1.

Super Combo Kings (eigenlijk Super Combo) waren een band uit Sierra Leone, geleid door Abu Bakar Sidique Fofanah, een muzikale held uit Sierra Leone. In de 60’s en 70’s waren ze razend populair, ook in buurlanden Guinea en Liberia.Sidique overleed in 1999 in London.

Bij het nummer van David Thomas maak ik gebruik van een opname, gemaakt in de zaal met een cassetterecorder, tijdens het optreden van David Thomas & The Pedestrians, toen zij optraden in de VPRO Studio in 1982. Een beetje ruw klinkend maar wel wat er gebeurde.

Deze opname is mij, volledig belangeloos, ter beschikking gesteld door John Pagter. DANK !

Mocht je dit blog lezen en ook opnames bezitten, laat dit dan weten en stuur het ons toe, het liefst in lossless formaat (FLAC, ALAC,  APE). Mocht je nog in het bezit zijn van cassettes, stuur ze op, wij digitaliseren ze, plaatsen ze op de blog en sturen je cassettes weer terug.

Het concert van Japan is  HIER te downloaden.

DOWNLOAD de uitzending.

Voor de Mac-gebruikers: Standaard kan iTunes niet overweg met de FLAC muziekbestanden en dien je deze eerst te converteren naar een ander bestandsformaat voordat je deze kunt beluisteren op je Mac. Met behulp van XLD (X Lossless Decoder) is dit fluitje van een cent. Je kunt met deze gratis tool FLAC bestanden converteren naar het Apple Loss Less formaat (M4A of ALAC), MP3, Wave, PCM en OGG.(download hier)

SPLEEN 16 Januari 1983

Een gedachte over “SPLEEN 1982- 1984 DEEL 17 (16 Januari 1983)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s