SPLEEN 1982 – 1984 Deel 28 (7 Augustus 1983)

RICHARD ZEILSTRA EN IGNIT VAN KASTEREN

De achtentwintigste van een lange serie posts op deze blog.

Tussen 1982 en 1984 werd, elke zondagmiddag, door VPRO radio op de radiozender Hilversum 3, het programma Spleen uitgezonden.

Er was in het programma veel aandacht voor experimentele muziek (waaronder New Wave, Rock, electronische muziek, minimal music, free jazz en vele andere genres) De presentatie was in handen van Ignit van Kasteren (zelf ook muzikaal actief in het duo Van Kaye + Ignit en bij het platenlabel Ding Dong), de productie werd verzorgd door Marylou Busch.

Soms was de presentatie, bij afwezigheid van Ignit, in handen van Marjoke Roorda.

De muzikale samenstelling kwam, voor het leeuwendeel, op het conto van Richard Zeilstra/Zijlstra (Genetic Factor), Marjoke Roorda en Sjeng Stokking.

De uitzendingen vonden plaats in de VPRO studio in Hilversum en soms werd er, live, uitgezonden vanaf een locatie. Er werden veel, door de VPRO opgenomen, concertregistraties uitgezonden alsook live optredens, in de studio of op locatie.

Vele van de in deze blog te komen uitzendingen zijn door mij en Wiebe Schraa, destijds, opgenomen en, in sommige gevallen, gereconstrueerd.

En nu, mede door de door John Pagter beschikbaar gestelde playlists, is het mogelijk alle uitzendingen te reconstrueren !

Het heeft ons maanden werk gekost van over en weer opnames naar elkaar toesturen en er achter komen wie wat speelt. Er zal materiaal tussen zitten dat nog, regulier, verkrijgbaar is maar er zitten ook opnames tussen die alleen op vinyl of cassette, zijn uitgebracht. Soms ontbreekt er wel eens een nummer, wat wel uitgezonden is maar wat ik niet als opname heb. Indien dit zo is zal ik het in deze tekst melden.

Dit keer ontbreken er twee nummers :

The Rockolas (feat.Mike Read) met “Let’s Dance” , een 7 inch, uitgebracht in 1982 op MCA Records ‎– 105 189.

“Sénégal”van de Senegalese artieste Aissa M’Baye, een nummer afkomstig van de LP “Soiree Senegalaise – Vol. 2”,  uitgegeven door het Franse label Sonafric SAF 50027,  in het jaar 1976.

 

Dit nummer, in FLAC formaat, is gevonden dankzij Gomar !!

Je kunt het hier downloaden.

Mocht je dit blog lezen en deze opnames hebben of Spleenuitzendingen of gedeeltes daarvan bezitten, laat dit dan weten en stuur het ons toe, het liefst in lossless formaat (FLAC, ALAC, APE). Mocht je nog in het bezit zijn van cassettes, stuur ze op, wij digitaliseren ze, plaatsen ze op de blog en sturen je cassettes weer terug.

Download de uitzending.

Voor de Mac-gebruikers: Standaard kan iTunes niet overweg met de FLAC muziekbestanden en dien je deze eerst te converteren naar een ander bestandsformaat voordat je deze kunt beluisteren op je Mac. Met behulp van XLD (X Lossless Decoder) is dit fluitje van een cent. Je kunt met deze gratis tool FLAC bestanden converteren naar het Apple Loss Less formaat (M4A of ALAC), MP3, Wave, PCM en OGG .(download hier)

SPLEEN 7 Augustus 1983

10 gedachtes over “SPLEEN 1982 – 1984 Deel 28 (7 Augustus 1983)

    1. Ik heb de nummers het liefst in WAV of ongecomprimeerde vorm. YouTube heeft alleen maar gecomprimeerde vorm en meestal alleen rond de 156kbps. Ik wil de beste kwaliteit mogelijk bieden wanneer dat kan.

Plaats een reactie