SPLEEN 1982 – 1984 Deel 32 ( 25 December 1983)

 

RICHARD ZEILSTRA EN IGNIT VAN KASTEREN

De tweeendertigste van een lange serie posts op deze blog.

Tussen 1982 en 1984 werd, elke zondagmiddag, door VPRO radio op de radiozender Hilversum 3, het programma Spleen uitgezonden.

Er was in het programma veel aandacht voor experimentele muziek (waaronder New Wave, Rock, electronische muziek, minimal music, free jazz en vele andere genres) De presentatie was in handen van Ignit van Kasteren (zelf ook muzikaal actief in het duo Van Kaye + Ignit en bij het platenlabel Ding Dong), de productie werd verzorgd door Marylou Busch.

Soms was de presentatie, bij afwezigheid van Ignit, in handen van Marjoke Roorda.

De muzikale samenstelling kwam, voor het leeuwendeel, op het conto van Richard Zeilstra/Zijlstra (Genetic Factor), Marjoke Roorda en Sjeng Stokking.

De uitzendingen vonden plaats in de VPRO studio in Hilversum en soms werd er, live, uitgezonden vanaf een locatie. Er werden veel, door de VPRO opgenomen, concertregistraties uitgezonden alsook live optredens, in de studio of op locatie.

Vele van de in deze blog te komen uitzendingen zijn door mij en Wiebe Schraa, destijds, opgenomen en, in sommige gevallen, gereconstrueerd.

En nu, mede door de door John Pagter beschikbaar gestelde playlists, is het mogelijk alle uitzendingen te reconstrueren !

Het heeft ons maanden werk gekost van over en weer opnames naar elkaar toesturen en er achter komen wie wat speelt. Er zal materiaal tussen zitten dat nog, regulier, verkrijgbaar is maar er zitten ook opnames tussen die alleen op vinyl of cassette, zijn uitgebracht. Soms ontbreekt er wel eens een nummer, wat wel uitgezonden is maar wat ik niet als opname heb. Indien dit zo is zal ik het in deze tekst melden.

Dit keer, wederom, een bijna complete uitzending.
Wat ontbreekt zijn twee nummers en wel de volgende : “The New Little Drummer Boy” van Trumpets Play And Dance Choir, uitgebracht op het Trumpet label (Trumpet 0022)  en “Language And Words” van de Britse formatie The Cabinet. Het was hun tweede single, uitgebracht op Sharp Records (Cal 2).
Het liveconcert is dit keer van Tuxedomoon-lid Steven Brown, samen met Benjamin Lew, die optraden in de Amsterdamse Melkweg op 18 November 1983.

Verder een aanvulling. EX met het nummer Dinasaur, is een 33RPM 12 inch van niemand minder dan Daevid Allen (Soft Machine, Gong, etc.), samen met  David Tolley, opgenomen in 1983 in Australië en uitgebracht in Engeland , op het Shanghai-label (HAI 202). 

 

Het nummer van The Fugs Swineburn Stomp heet Swinburne Stomp.

Mocht je dit blog lezen en de ontbrekende opnames hebben of Spleenuitzendingen of gedeeltes daarvan bezitten, laat dit dan weten en stuur het ons toe, het liefst in lossless formaat (FLAC, ALAC, APE). Mocht je nog in het bezit zijn van cassettes, stuur ze op, wij digitaliseren ze, plaatsen ze op de blog en sturen je cassettes weer terug.

Download de uitzending.

Voor de Mac-gebruikers: Standaard kan iTunes niet overweg met de FLAC muziekbestanden en dien je deze eerst te converteren naar een ander bestandsformaat voordat je deze kunt beluisteren op je Mac. Met behulp van XLD (X Lossless Decoder) is dit fluitje van een cent. Je kunt met deze gratis tool FLAC bestanden converteren naar het Apple Loss Less formaat (M4A of ALAC), MP3, Wave, PCM en OGG .(download hier)

 

spleen 25 december 1983t van de 7 inch single “An Unspoiled Land”(Top Hole Records TH 007), uit 1981.

 

3 gedachtes over “SPLEEN 1982 – 1984 Deel 32 ( 25 December 1983)

    1. Hoi Wilco,

      Uiteraard. Ik heb me nog niet bezig gehouden met de inhoud van het blog. Maar als dat bestand mist, kan ik het toevoegen. Hoe wil je dat doen? Je kan het mailen (wel Mb’s) of WeTransfer ofzo.

      Gr. Jan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s